BAŞKENT ANKARA KALKINMA PROJESİ (BAKAP) TARIM KAMPÜSÜ KEŞİF GEZİSİ

Etkinlik Başlangıç Tarihi 20.12.2023 11:00
Etkinlik Bitiş Tarihi 20.12.2023 17:00
Etkinlik Açıklaması Kulübümüzün kuruluş amaçlarından olan;

• Gelenekten kaynak alarak, güvenliği ve etkinliği kanıtlanmış uygulamaları, bilimin ışığında insanlığın hizmetine sunmayı hedefleyen “entegratif tıp” anlayışının tanıtılması ve yaygınlaştırması için akademik, sosyal ve kültürel alanda çalışmalar yapmak,

• Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta kullanılan bitkilerin, hayvanların üretim ve kullanımına dair yöntem ve teknikler ile ilgili farkındalıkların artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak,

• Anadolu tıbbında kullanılan ürünlerin, yöntem ve tekniklerin terapik uygulamaların yarar veya zararlarının daha iyi anlaşılması, insan sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisindeki yerini bilimsel bulgular ışığında değerlendirebilmesi için araştırmalar yapmak,

• Toplum tarafından uygulama noktasında rağbet gören geleneksel tamamlayıcı ve entegratif tıp uygulamalarını akademik bir yaklaşımla tanıtma, yanlış bilinen konulara dikkat çekme ve farkındalık oluşturma konusunda fayda sağlamak için çok yönlü çalışmalar yapmak,

• Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta kullanılabilecek yeni biyolojik kaynaklı materyallerin keşfi için teorik, pratik ve sahada yapılan çalışmalara destek olmak ve bu konuda araştırmalar yapmak,

Maddeleri gereğince ve bu amaçları gerçekleştirmek ve geliştirmek üzere sektör ortakları ile işbirliği yapılması önemlidir.

Başkent Ankara Kalkınma Projesi (BAKAP) Tarım Kampüsü, resmi internet sitesinde (bakap.com.tr) kuruluşlarını aşağıdaki şekilde tanımlamaktadır:

• BAKAP, mahsullerini yüksek fiyata mâl edip düşük fiyata satmak zorunda kalan Ankaralı üreticiyi, kent ekonomisini canlandıran kırsal kalkınma projeleriyle bu döngüden çıkarıp yeniden ayağa kaldırma projesidir.

• Ankara Büyükşehir Belediyesi, 3 bin 500 dekarlık alana kurulu BAKAP Tarım Kampüsü’nde yetiştirdiği çeşitli tarım ürünlerini yerli üreticilere ve küçük aile işletmelerine ücretsiz dağıtarak ekonomilerine katkı sağlamaktadır.

• Türkiye'nin en büyüğü olan bu kampüsün halka açık olması sayesinde Ankaralıların doğayla, doğal ürünle buluşması ve dört mevsim yaşayan bir sosyal yaşam merkezine dönüşmesi hedeflenmektedir.

• "Bozkırda yeşilin hikâyesi" olarak nitelendirilen BAKAP'ta; 24 bin 500 süs bitkisi, 2 milyon 200 bin peyzaj bitkisi, 160 bin metrekare çim alan, 10 bin metrekare peyzaj alanı ve 3 adet biyolojik gölet bulunduğu, BAKAP'ta ayrıca 55 bin metrekarelik bir lavanta bahçesinin yanı sıra 200 dekar arpa/buğday saman balyası üretim alanı, 130 dekar silajlık mısır üretim alanı, 75 dekar yonca balyası üretim alanı, 40 dekar çörekotu üretim alanı, 40 dekar sebze üretim alanı, 20 dekar ve 70 tür tıbbi-aromatik bitki üretim alanı hizmet vereceği bildirilmektedir.

Anadolu Tıbbında kullanılan, hayvan, bitki ve materyallerin üretiminden paketleme ve kullanım safhasına kadar her aşaması önemlidir. GETAT araştırma ve uygulamaları için bir üretim alanı niteliğinde olan BAKAP Tarım Kampüsü’nün yerinde görülmesi ve yapılabilecek işbirliği çalışmaları konusunda yetkililer ile görüşülmesi planlanmaktadır.

Bölümdeki değerli akademisyen hocalarımız, araştırma görevlileri ve öğrenci arkadaşlarımızla birlikte yapacağımız bu keşif gezisinin, devam eden çalışmalar ve yeni projelerde destek alınabilecek konular hakkında faydalı olması beklenmektedir.

ETKİNLİK PROGRAM AKIŞI

11.00 Etlik Batı Yerleşkeden Kalkış

12.30 BAKAP Yetkili başkan, müdür ve personel ile tanışma ve “BAKAP Projesi” tanıtımı

13.30 Tarım Kampüsünün Gezilmesi