Biyoterapötik Ürünlerin Araştırılması ve Geliştirilmesi Perspektifinden Isparta Yağ Gülü Hasadı, Gül Yağı Üretimi ve Eğirdir Gölü Endemik Bitkilerinin İncelenmesi.

Düzenleyen Anadolu Tıbbı Araştırma Platformu Kulübü
Etkinlik Türü Gezi
Etkinlik Yeri Isparta
Etkinlik Başlangıç Tarihi 24.05.2024 00:00
Etkinlik Bitiş Tarihi 26.05.2024 00:00
Etkinlik Açıklaması Etkinliğin Konusu:

Biyoterapötik Ürünlerin Araştırılması ve Geliştirilmesi Perspektifinden Isparta Yağ Gülü hasadı, Gül Yağı Üretimi ve Eğirdir Gölü Endemik Bitkilerinin İncelenmesi.

• Isparta İli Gönen İlçesi Güneykent Beldesinde Yetişen Tıbbi Aromatik Bitkilerden Olan Rosa damascena Mill.. (Yağ Gülü) Hasadı Etkinliği ve Yağ Gülü Ürünlerinin Üretim Tesisleri İncelemesi

• Isparta İli Eğirdir Mevkii’nde Yetişen Tıbbi Aromatik Bitki Popülasyonunun & Endemik Bitkilerinin İncelenmesi

Etkinlik Açıklaması:

Anadolu toprakları tarihin en eski dönemlerinden beri büyük medeniyetlerin hüküm sürdüğü topraklardır. Asırlar öncesinden günümüze miras kalan ve bugün dünyada kabul gören Anadolu Tıbbı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları için değerli bir kadim bilgi birikimidir. Binlerce yıllık kültür ve devlet geleneğine sahip medeniyetimiz; hastaların şifasında koruyucu hekimliği ve geleneksel uygulamaları ön plana çıkarmıştır. Kulübümüzün kuruluş özel amaçları içerisinde yer alan;

* Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğrencilerini alanında uzman akademisyen ve araştırmacılarla buluşturarak akademik ve sosyal gelişimlerine destek olmak,

* Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta kullanılan bitkilerin, hayvanların, yöntem ve teknikler ile ilgili farkındalıkların artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak,

* Tecrübelerin paylaşımını sağlamak ve geleneksel tamamlayıcı tıp alanında çalışan araştırmacıların alana ilişkin bilimsel çalışmalarını sunabileceği uygun ortamlar oluşturmak,

* Gelenekten kaynak alarak, güvenliği ve etkinliği kanıtlanmış uygulamaları, bilimin ışığında insanlığın hizmetine sunmayı hedefleyen “entegratif tıp” anlayışını tanıtılması ve yaygınlaştırması için akademik, sosyal ve kültürel alanda çalışmalar yapmak,

* Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta kullanılabilecek yeni biyolojik kaynaklı materyallerin keşfi için teorik, pratik ve sahada yapılan çalışmalara destek olmak ve bu konuda araştırmalar yapmak

Maddeleri gereğince;

Göller bölgesinde yetişen ve GETAT için geniş kullanım alanları bulunan Rosa damascena Mill.. (Yağ Gülü)’ nın; üretimi, hasadı, ürüne dönüştürülme aşamalarının incelenmesi için bir eğitim ve saha çalışması planlanmaktadır.

Türkiye’de uçucu yağ üretiminin büyük kısmını gül yağı oluşturmaktadır. Türkiye dünyadaki en büyük gül yağı üreticisidir. “Isparta gülü” veya “Pembe Yağ Gülü” olarak adlandırılan Rosa damascena Mill., dünyada kültürü yapılan diğer kokulu gül türleri arasında kendine özgü keskin ve yoğun kokusu ile parfüm, kozmetik, ilaç ve gıda endüstrisi için ekonomik değeri en yüksek olan gül türüdür. Türkiye’nin Göller yöresi (Isparta, Burdur, Afyonkarahisar ve Denizli) ile Bulgaristan’ın Kazanlık Yöresi (Stara Zagora, Plovdiv, Karlova ve Pazarcık dünyanın en önemli yağ gülü ve gül ürünleri üretim üstleridir. Isparta ilinde çiçeklenme sezonu yaklaşık 2 ay (Mayıs- Haziran) olup, çiçeklenme sezonu boyunca sabahın çok erken saatlerinden itibaren toplanan çiçekler damıtma veya ekstraksiyon için uçucu yağ tesislerine gönderilmektedir.

Bu bilgiler ışığında Göller yöresinde yağ gülü üretiminin �’den fazlasını tek başına karşılayan Isparta ili gezisinde yoğun olarak gül tarımı yapılan Güneykent mevkiinde, öğrenciler ve hocalar birlikte gül hasadına katılacaklardır. Sonrasında hasadı gerçekleşen güller Gül fabrikalarına götürülerek süreç yerinde incelenecektir. Yağ gülünün kurutulması, distilasyonu, çeşitli ekstreleri ile elde edilen ürünlerin üretim aşamalarının takibi yanında kullanılan ekipmanların çalışma prensipleri hakkında da bilgilendirme yapılacaktır.

Isparta ili Eğirdir gölü mevkiine de bir gezi yapılarak, orada yetişen tıbbi-aromatik bitkilerin teşhis edilmesi, toplanması ve yöresel kullanımlarının araştırılması sağlanacaktır.

Ayrıca bu gezi kapsamında Isparta ilindeki tarihi ve kültürel mekanların da ziyaret edilmesi planlanmaktadır.

Programda üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Salih MOLLAHLİLOĞLU ve Doç. Dr. Nilüfer VURAL başta olmak üzere diğer hocalarımız da tecrübe paylaşımlarını aktaracaklardır.

GEZİ PLANI:

1. GÜN (24.05.2024):